Nasza droga

Tak powstawała Winnica Invictus

rok 2020

Pierwszy okres naszej działalności wiązał się z wyborem miejsca dla winnicy i przygotowaniem gleby. Od momentu posadzenia pierwszych krzewów rozpoczęła się nasza długoletnia praca. W inauguracyjnym roku posadziliśmy 4700 krzewów winorośli. Wszystkie prace wykonaliśmy ręcznie z pomocą rodziny i przyjaciół. W trzy dni na areale ponad 1 ha pojawiło się: 2650 sadzonek szczepu SOLARIS, 900 sadzonek szczepu JOHANNITER, 1150 sadzonek szczepu REGENT. W początkowym okresie nasze wysiłki skupione były na pielęgnacji krzewów, co nauczyło nas wielkiej pokory do natury, szczególnie w walce z chwastami.

rok 2021

W drugim roku do „winnej rodziny” dołączyło 850 sadzonek szlachetnego szczepu DORNFELDER, odmiana winorośli właściwej (vitis vinifera) na wina czerwone. Urzekły nas duże czarnogranatowe owoce tej odmiany dające wysokiej jakości wino o niezwykłych aromatach, dlatego pojawił się w naszej winnicy. Równocześnie z nowymi nasadzeniami rozpoczęliśmy przygotowanie miejsca do produkcji wina – naszej winiarni. Jest zlokalizowana w Dębołęce,
w budynku, w którym niegdyś Sebastiana rodzice prowadzili piekarnię z cukiernią. Dawniej chleb – teraz wino!

rok 2022

To był bardzo pracowity rok. Wiosną winnica wzbogaciła się o kolejny szczep – zasadziliśmy 1200 krzewów SEYVAL BLANC. Równocześnie realizowaliśmy procedury administracyjne mające na celu uzyskanie wpisu do ewidencji winnic prowadzonych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, spełniliśmy obowiązek rejestracji producenta jako płatnika akcyzy oraz uzyskaliśmy zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych. Wiele wysiłków włożyliśmy w proces projektowania etykiet i dobór odpowiednich butelek, przez co rozpoczęliśmy budowę marki. To był rok, w którym zainaugurowaliśmy produkcję wina
i rozpoczęliśmy sprzedaż. W pierwszym roku przygotowaliśmy wina białe ze szczepu SOLARIS – wytrawne oraz półwytrawne, ze szczepu Johanniter – białe wytrawne oraz wino różowe wytrawne ze szczepu Regent.

rok 2023

Początek roku był dla nas wyjątkowy – nasze dziewicze wino wytrawne Johanniter zdobyło brązowy medal na targach WINOPL w Poznaniu. To było dla nas niezwykłe wyróżnienie, a zarazem wielka motywacja do dalszej wytężonej pracy. W kwietniu nasza winnica wzbogaciła się o kolejnych 570 krzewów szczepu MUSCARIS. W winnicy wybudowaliśmy altanę, w której przyjmujemy enoturystów i przeprowadzamy degustacje. Znacznie usprawniliśmy proces produkcji wina poprzez zakup i montaż zbiorników fermentacyjnych z płaszczem wodnym, co pozwala na kontrolę temperatury podczas procesu fermentacji. Pogoda w 2023 nie rozpieszczała winiarzy. Począwszy od czerwcowych przymrozków poprzez bardzo suchą wiosnę i deszczowy sierpień. Łaskawy okazał się wrzesień i październik, który nieustannie muskał dorodne grona promieniami słońca i otulał wysokimi temperaturami. Dlatego ostatecznie zbiory przerosły nasze najśmielsze oczekiwania, pomimo wielokrotnych zabiegów redukcyjnych na krzewach. Przygotowaliśmy wina białe ze szczepu SOLARIS: wytrawne, półwytrawne, JOHANNITER: wytrawne, półsłodkie. Wino różowe powstało ze szczepu REGENT w wersji wytrawnej i półsłodkiej. To był również rok pierwszego zbioru krzewu DORNFELDER, z którego zrobiliśmy nasze pierwsze czerwone wino. Dzień 11 listopada uświetniliśmy edycją Wina Świętomarcińskiego, natomiast na Święta Bożego Narodzenia przygotowaliśmy specjalną edycję win Merry Christmas.

Kim Jesteśmy?

Dowiedz się więcej